Det är viktigt att man tar väl hand om sin kakelugn. Här är anvisningar hur man eldar. Var extra noggrann om kakelugnen är omsatt. Följ anvisningar från kakelungsmakaren om hur man torkar den. Vid eldning följ råden nedan.
Nysatt kakelung
- Stäng alla sotluckor utom den övre och låt spjället vara öppet.
- Elda tidningspapper i övre sotluckan (tar bort luftkudden i skorstenen).
- Stäng övre sotluckan och elda papper i eldstaden.
- Elda en vedklabbe åt gången(spjället öppet) tills sotluckorna blivit varma.
- Elda en större brasa med ca 3kg ved.
- Om elden är häftig stäng eldstadsluckorna.
- Spjället kan stängas när det bara är glöd kvar.
Kall kakelugn
- Använd spånstickor och papper.
- Elda en vedklabbe åt gången lägg på en på glöden.
- Känn på nedre sotluckorna, när dom är varma kan eldningen ökas.
- Lägg på 3-4 vedklabbar och låt brinna till det är glöd.
- Låt spjället vara öppet.
- Upprepa eldning enligt punkt 4.
- När det bara återstår glöd kan spjället stängas.